Apua ChatGPT -blogin henki

Tämä tekoälyn aikakausi, jonka voidaan katsoa alkaneen keväällä 2023, tulee muuttamaan vallankumouksen kaltaisesti ihmiskunnan elämää. En osaa itse edes päättää, onko se hyvä, huono vai vain osa ihmiskunnan kohtaloa. Tiedän vain, että asiasta on syytä ottaa selvää, oppia ja pohtia.


Apua ChatGPT:n käyttöön

Tämän blogin nimi ja sisältö on täten myös moniselitteinen. Toisaalta tarkoitus on vilpittömästi antaa ohjeita, miten ChatGPT voi sinua auttaa päivittäisessä (työ)elämässä. Yritän ohjeet tehdä yksinkertaisesti, epä-akateemisesti ja helposti käyttöönotettavaksi. Prompt Engineering, kehoteohjelmointi, on tapa komentaa ChatGPT:tä kirjoittamaan niin kuin ihminen haluaa. Tämä on uusi nouseva tieteenala ja sen oppien siirtäminen käytäntöön on vasta alussa. Ymmärrän, että kaikilla ei ole aikaa seurata tätä kehitystä. Siksi pyrin tuomaan uudet opit nopeasti arkeen jokaiselle.


Apua, ChatGPT!

Tekoälyn voi kokea myös uhaksi henkilökohtaisesti tai yhteiskunnallisesti ja jopa kansallisesti. Henkilökohtainen kauhu tulee siitä, että viekö se minun työpaikkani. Ja rehellisesti täytyy todeta, että joissakin tapauksissa näin tulee käymään. Yhteiskunnallinen uhka tulee toisaalta siitä, kuinka suuri on työpaikkojen myllerrys ja toisaalta siitä, kuinka paljon se ottaa valtaa. Kansallinen uhka liittyy jälkimmäiseen: meneekö valta johonkin ulkomaille, jossa tekoäly on opetettu, ehkä meille vieraiseen ideologiaan.


Kaksiteräinen miekka

Tekoäly on ihmiskunnan historian suurin dilemma. Toisaalta se tulee nopeuttamaan monen alan kehitystä valtavasti, mutta toisaalta nopeus ja vaikutusvalta voi olla liiankin suurta. ChatGPT ei tuota pelkästään tekstiä, vaan se osaa myös vaikuttaa. Se hallitsee kielen, jopa suomen kielen, hyvin. Se osaa tehdä päätöksiä ja toimia päätösten mukaisesti. Lisäksi se osaa käyttää työkaluja, kuten hakukonetta. Se on siten netissä toimiva autonominen agentti, silloin kun näin halutaan.

ChatGPT osaa monia kieliä, myös ohjelmointikieliä. Se osaa kirjoittaa ohjelmakoodia ja aivan kohta sillä on myös ajoympäristö, missä se voi ajaa kirjoittamaansa koodia. Siten sillä on kyky myös käyttää erilaisia ohjelmistorajapintoja ja palveluja - ymmärtäähän se myös mitä erilaisilla nettisivuilla sanotaan, mukaan lukien rajapintapalveluiden dokumentaation. Tähän kun lisätään, että sille on opetettu kaikki mahdollinen ihmisen psykologiasta, niin saadaan paketti, josta tekoälytutkimuksen alkuaikoina sanottiin, mitä se ei saa tehdä: se ei saa mennä Internettiin, sille ei saa antaa ohjelmistokääntäjää eikä sille varsinkaan saa opettaa ihmisen psykologiaa - jo nyt nämä kaikki säännöt ovat rikottu.


Miten selviytyä

On ilmeistä että tosiasioiden kieltäminen ei saa tosiasioita häviämään. Tekoäly on tullut ja se on tullut jäädäkseen. Aina historiassa parhaiten ovat selvinneet he, jotka ovat hyväksyneet tosiasiat, valvoneet tilannetta ja joustavasti mukautuneet uuteen olosuhteeseen. Ajattelen tämän olevan paras strategia edelleen, kuitenkin ollen koko ajan valppaana. Tulevaisuudessa saattaa olla päivä, jolloin sanon: "Nyt riittää - tässä on rajani." Sitä ennen aion ottaa selville kaiken mahdollisen tästä uudesta alienista, joka on saapunut ihmiskunnan keskelle keskeiseksi hahmoksi. Näitä oppeja pyrin jakamaan tässä blogissa käytännöllisellä tavalla.


Tekoäly tulee monelle olemaan jokapäiväinen työkumppani.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä olemme oppineet generatiivisesta tekoälystä ensimmäisen vuoden aikana

AI-avusteinen projektinhallinta – käyttöön jo tänään

Synteettinen teksti - yritystekstien tulevaisuus