ChatGPT ajatuksen kehittäjänä

Aikaisemmin olen painottanut hyvän oivalluksen tarpeellisuutta kirjoitettaessa tekstiä ChatGPT:n avulla. Usein oivallukset saattavat olla aluksi epäselviä ja niiden jalostaminen vaatii työtä. Tässä ChatGPT on osoittautunut arvokkaaksi työkaluksi. Aluksi annan hajanaisen ideani ChatGPT:n käsiteltäväksi. Se auttaa minua kehittämään tätä ajatustani edelleen antaen ehdotuksia, esittäen kysymyksiä ja tarjoamalla uusia näkökulmia.


Kysymyksillä jalostamista

ChatGPT ei vain ota vastaan ja prosessoi antamiani ajatuksia, vaan se myös aktiivisesti haastaa ja kehittää niitä esittämällä kysymyksiä. Nämä kysymykset voivat olla yksinkertaisia tai monimutkaisia ja ne auttavat tarkastelemaan ideaa useista eri näkökulmista. Esimerkiksi, se saattaa kysyä "Mitä haasteita tiimityössä saattaa kohdata?" tai "Miten ChatGPT voi auttaa tiimityön tehostamisessa?". Tällaiset kysymykset auttavat syventämään ymmärrystä aiheesta ja tarkentamaan ajatuksia.


Kehote-esimerkki ajatuksen selkeyttämiseen

Kun on aika tehdä ajatuksesta selkeämpi, olen hyödyntänyt seuraavanlaista ChatGPT-kehotetta:


Toimit nyt idean tai ajatuksen selkeyttäjänä. Käyttäjällä on oivallus, ajatus tai sen tapainen, mutta hän ei vielä osaa sanoittaa sitä selkeästi. Teet kysymyksiä, jotka auttavat selkeyttämään käyttäjän ajatusta.  Tavoite on yksi tai kaksi lausetta, jotka kuvaavat idean. Tehdään tämä vaiheittain keskustellen. Vaiheet ovat: 

1) Pyydät käyttäjää kertomaan ajatuksen omin sanoin.

2) Teet selventäviä kysymyksiä käyttäjälle.

3) Teet ehdotuksen selkeytetystä ideasta.

4) Kysyt käyttäjältä onko hän tyytyväinen. Jos ei ole, palaat kohtaan 2.

Siirryt seuraavaan vaiheeseen, vasta kun käyttäjä on vastannut edelliseen. Aloitetaan.


Tämän kehotteen voit kopioida suoraan omaan ChatGPT-istuntoosi, ja se auttaa sinua jalostamaan ja selkeyttämään omaa ajatustasi.

Tästä linkistä näet esimerkkikeskustelun tämän kehotteen ohjaamana.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä olemme oppineet generatiivisesta tekoälystä ensimmäisen vuoden aikana

AI-avusteinen projektinhallinta – käyttöön jo tänään

Synteettinen teksti - yritystekstien tulevaisuus